024 – 737 03 16 info@novioasbest.nl

VEELGESTELDE VRAGEN

SNELMENU

WAAROM NOVIO

  • Het gehele traject wordt door ons verzorgd
  • Uitstekende kwaliteit voor scherpe prijs
  • Snel, veilig en milieuvriendelijk
  • Gecertificeerd in asbestsanering
Is asbest gevaarlijk?

Asbest is vooral een riscio wanneer asbestvezels vrijkomen. Dat gebeurt bij werkzaamheden (boorwerkzaamheden, zagen), maar ook wanneer er sprake is van verwering of beschadiging. Hoe gevaarlijk asbest is blijkt wel uit onderzoek van TNO: er overlijden jaarlijks meer mensen aan asbest gerelateerde ziektes dan in het verkeer.

Wanneer is asbest gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Alleen de losse asbestvezels die in de lucht zweven en die u in kunt ademen, zijn schadelijk. Iemand die langdurig veel asbestvezels inademt, kan longkanker of longvlieskanker (mesothelioom) krijgen. Na inademen duurt het meestal tientallen jaren voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt.

Is er risico bij verwering van asbest golfplaten?

Wanneer asbest golfplaten nog vrij nieuw is er weinig riscio. Als golfplaten 20 jaar of ouder zijn beginnen ze echter steeds meer te verweren. Door verwering komt er bijvoorbeeld, van asbest golfplaten van ca 20 jaar oud, per m² jaarlijks ongeveer 1 gram asbest vrij. Bij een stal of schuur van 1000 m² is dat dus 1 kilo per jaar. Dat zijn dus asbestdeeltjes die verwaaien of door uitspoeling van regen in het milieu terecht komen.

Wie betaalt de kosten voor asbestsanering?

In principe betaalt u zelf de kosten voor asbestverwijdering. In een aantal gevallen zijn er subsidies bij asbestverwijdering, voorheen voornamelijk voor bedrijven, maar tegenwoordig onder bepaalde voorwaarden ook voor particulieren.

Waarom is het verwijderen van asbest zo duur?

Simpel gezegd is asbest saneren niet meer dan het demonteren van platen. De manier waarop dat gedaan moet worden is wat het zo duur maakt. Je zult er namelijk een gecertificeerd bedrijf voor moeten inschakelen, want zelf mag je asbest niet verwijderen. Een gecertificeerd asbestsaneerder moet voldoen aan veel regels. Naast de voor de hand liggende wetgeving als het Bouwbesluit, het Asbestverwijderingsbesluit en de Arbowet moet je ook voldoen aan alle voorschriften die staan in de zgn SC-530, het certificatieschema voor asbestverwijderaars. Naleving van die SC-530 wordt gecontroleerd door een onafhankelijk partij, de certificerende instelling. Op het gebied van asbest zijn er 3 bedrijven in Nederland die dit mogen doen. Zij bezoeken, afhankelijk van het aantal projecten dat een saneerder op jaarbasis doet, minimaal 6 x per jaar een project en doen daarnaast 1 x per jaar een audit op kantoor. Het niet naleven van alle regels resulteert voor een asbestsaneerder vaak in erg hoge boetes en in extreme gevallen kan het een saneerder zelfs zijn certificaat kosten. Je kunt dus maar beter zorgen dat je je zaakjes op orde hebt.

Advies nog?

Bel ons gerust via het nummer 024 – 737 03 16 of stuur een e-mail naar info@novioasbest.nl

Wilt u ook asbest laten verwijderen?

Neem contact op met ons op voor een vrijblijvende offerte voor asbestsanering.